UiPath Test Suite

5 Aralık 2020 in UIPATH



UiPath Test Suite

Test Nedir ? Test = Kalite

Test; bir amacı gerçekleştirmek için kodlanan bir yazılımın ya da yazılımının bir bölümünün, amaçlanan hedefi gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin kontrol edilmesidir. Yazılımın test edilmesindeki temel amaç yazılımın analiz aşamasında belirlenen niteliklere sahip olduğundan emin olmak ve performans, güvenlik, tutarlılık gibi özelliklerinin istenen seviyede olduğunu tespit etmek içindir. Yapılan testler ürünün kalitesini kontrol ettiği için, testin var olması ürünün kalitesinin tespiti ve kalite artırımı için gerekli adımlar için bir öncül niteliğindedir. Ürünlerin istenen kalitede olmaması hem ürünü geliştiren kişi hem de kullanan kişi için olumsuz bir deneyim oluşturur. Dolayısıyla test, ürün gelişiminin her aşamasında var olması ve sistematik bir şekilde uygulanması gereken bir disiplindir.

Yazılımlar, sürekli yaşayan sistemlerdir. Yazılımlar yeni ihtiyaçlar dahilinde, sürekli yenilenir, ek özellikler eklenir ve güncellenir. Yazılımlar yaşayan sistemler olduğu için bu sistemlerin sürekli olarak sağlıklı olduğundan ve kaliteli olduğundan emin olmak için düzenli olarak test edilmeleri gerekmektedir.

UiPath Test Suite’i Kısaca Tanıyalım

UiPath Test Suite, her türlü yazılım test süreçlerinin tasarımını, geliştirmesini, yönetimini kapsayan yeni bir üründür. UiPath sistemine entegre bir ürün olmakla birlikte çok kapsamlı tasarlanmış ve düşünülmüş bir ortamdır. Detaylı olarak incelediğimizde mevcut yazılım testi sektörünün her türlü sorunu düşünülerek güzel bir ürün ortaya çıkarılmış olduğunu görüyoruz.

UiPath Test Suite şirketlerin geliştirdiği ya da kullandığı yazılımların ve RPA süreçlerinin test edilebileceği bir ortam. Bu ortam sadece test otomasyonlarını geliştirmenizi değil test sürecini uçtan uca yönetmenize olanak sağlayan yapıları barındırmaktadır. UiPath Test Manager yani test yönetim sisteminin, JIRA ile sağladığı entegrasyon sayesinde yazılım test gereksinimleri elde edilebiliyor. Dolayısıyla manuel test de dahil olmak üzere pek çok test süreci için ortam sağlıyor.

UiPath’in Studio ürününü geliştirmesiyle ortaya çıkan yeni versiyonu UiPath StudioPro, test otomasyonlarını geliştirmeye olanak sağlayan yeni özellikler içermektedir. StudioPro ile yapılan test otomasyonlarının geliştirmeleri, RPA proje geliştirmelerine çok benzemekte. Bu nedenle RPA süreci geliştiren geliştiriciler rahatlıkla test otomasyon süreçleri, akışları geliştirebilir. Yazılan test otomasyonu projeleri yine StudioPro üzerinden publish edilebiliyor.

UiPath Test Suite ile ilgili araçları kurabilmek için UiPath Test Suite Enterprise lisansı gerekmektedir. Bu lisans ile birlikte gerekli programlar kurulabilir ve UiPath Test Manager’a giriş yapılabilir.

UiPath Test Suite İle Neleri Test Edebiliriz ?

UiPath Test Suite ile aklımıza gelebilecek pek çok farklı uygulama ve yazılım için testler yazabiliriz. Bunlardan en temelleri aşağıda yer almaktadır.

  • RPA Projelerinin Testleri
  • API Testleri
  • Mobil Uygulama Testleri
  • SAP Uygulama Testleri
  • Web Uygulama Testleri
  • Data-Driven Testing

UiPath Test Suite Bileşenleri

UiPath Test Suite’in pek çok farklı üründen oluşan komple bir mekanizma olduğundan bahsetmeştik. Bu ürünleri ve detaylarını aşağıda başlıklar halinde bulabilirsiniz.

StudioPro

Aynı RPA iş akışları oluşturur gibi test otomasyonları yazılmasına imkan sağlayan yeni Studio versiyonu. Normal Studio’ya ek olarak çeşitli test projeleri oluşturmaya da imkan sağlar. Yazılan test akışları StudioPro aracılığıyla Orchestrator’a publish edilir ve Orchestrator’dan da otomatik olarak Test Manager’a yüklenmiş olur.

UiPath StudioPro ile yazılmış bir test case
StudioPro üzerinden Test Manager bağlantısı

Orchestrator

RPA süreçlerinde kullandığımız Orchestrator’a yeni eklenen Testing bölümüyle birlikte, test otomasyon süreçlerinin de buradan çalıştırılması ve yönetilmesine olanak sağlar hale geldi. Yeni eklenen sekmeler; Test Cases, Test Sets, Test Executions ve Test Schedules’dır. Test akışları Orchestrator üzerinden manuel olarak çalıştırılabilir, belirli bir zaman periyodunda çalıştırılabilir.

Test Management Hub

Test Management Hub’ın temel amacı, UiPath Test Suite’i üçüncü parti ALM araçlarıyla entegre etmektir. Esnek connector mimarisi sayesinde, aşağıdaki gereksinimlere uyan bir API sağlayan herhangi bir ALM aracını entegre etmek için kullanılabilir:

Gereksinimlere, kullanıcı öykülerine veya başka herhangi bir yapıya test senaryoları atayın.

Test yürütmelerinden günlük bilgileri ve ekran görüntüleri ile desteklenen harici bir hata izleme sistemlerinde hata raporları oluşturun.

Test Manager

Test Yönetiminizi barındıran ve test sürecinizi yönetmenizi sağlayan bir web uygulaması. Özellikle, aşağıdaki fonksiyonel alanları kapsar:

  • StudioPro’da test senaryoları için otomasyon planları hazırlama.
  • Test gereksinimleri için adım adım maddelerden oluşan test senaryoları oluşturmak.
  • Test gereksinimleriyle test senaryoları arasında bağlantı kurmak.
  • Test sonuçlarınıza hızlı bir genel bakış için raporlama ve gösterge tabloları.
  • Manuel test.
  • Doğrudan test sonuçlarından hata kaydı oluşturma ve hata kaydını JIRA gibi portallere iletmek.
  • Task Capture ile manuel test senaryolarına belge ekleme.
Test Manager arayüzü

ALM (Application Lifecycle Management) Araçları

Uygulama yaşam döngüsü yönetimi araçları pek çok şirketin yazılım geliştirme ve yönetim ekiplerinin kullandığı çeşitli yazılımları kapsıyor. UiPath Test Suite bu araçlarla kurabildiği entegrasyonlar sayesinde şirketlerin kendi iş yapış biçimine kolaylıkla dahil edilebilecek bir enstrüman olarak öne çıkıyor. UiPath Test Suite ile entegre çalışabilen bazı uygulamalar aşağıdaki gibidir.

  • Jira – UiPath Test Manager test gereksinimlerini direkt olarak Jira’dan alabilmektedir.
  • Git – UiPath StudioPro versiyon kontrol yönetimi sistemi olarak Git ile entegre olarak çalışabiliyor.
  • Jenkins – UiPath Test Suite sürekli deployment(dağıtım) ve entegrasyon için Jenkins ile entegre çalışabilir.

UiPath Test Suite’e Neden İhtiyaç Var ?

  • Yazılım testlerinde, test otomasyonlarını belirli bir takvime oturtabilir (schedule edilebilir),  manuel tetikleyebilir ya da yazılımın yeni versiyonu deploy edildiğinde otomatik olarak test edilebilir.
  • Hem yazılım, hem RPA testlerinde kullanılabilir bir ortam sağlıyor.
  • Normal masaüstü yazılımlarının yanısıra, mobil uygulamaların da test edilmesine imkan sağlayan bir araçtır.
  • Sadece otomasyon testleri değil, manuel testlerin de yönetiminin sağlanabileceği bir ortamdır.
  • Kaliteli ürünler için test şart. Test edilmeyen yazılımlar hata üretir ve yazılım hataları çok büyük zararlara neden olabilir.
  • Data Driven Testing özelliğine sahip olması sayesinde bir testin birden fazla veriyle test edilebilmesi.
  • Yönetilebilir bir test ortamıdır. Kullanımı kolay bir arayüz ile bütün test süreçlerini tek bir ortamdan yönetimi mümkündür.
  • Çeşitli entegrasyonlara uyumludur. (Jira, Jenkins, Git: Github, Bitbucket, GitLab, Connector’ler ile eklenebilen tüm ortamlar)

UiPath Test Suite ile ilgili benim izlenimlerim ve elde edebildiğim bilgiler bunlardı. Daha detayla araştırmak ve öğrenmek için UiPath Academy’de yer alan Test Suite eğitimlerini izlemenizi tavsiye edebilirim.

Sorularınız ve yorumlarınız için bu içeriğe yorum yazabilir ya da bana iletişim sayfasındaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Başka bir yazı da görüşmek dileğiyle. Esen kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Created by © Win Young Bilgi ve İletişim Teknolojileri A.Ş, 2020. All rights reserved.