UiPath Robot Servisi Nedir ve Nasıl Çalışır?

4 Ekim 2020 in UIPATH



UiPath Robot Servisi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Robotik süreç otomasyonu yazılımı geliştirmek, test etmek ve ortaya çıkan yazılımı bilgisayarınızda çalıştırabilmek için gerekli programları kurmak gerekmektedir. UiPath özelinde, kurulması gereken programlar UiPath Studio, UiPath Robot, Executer ve  Orchestrator’dır.

Kısaca anlatmak gerekirse Orchestrator, IIS üzerinde çalışan bir web uygulamasıdır. Veritabanına ihtiyacı vardır. UiPath Studio süreçlerin geliştirmesini ve testlerini yapmamızı sağlayan programdır. UiPath Robot(UiPath.Agent.exe veya Robot Tray) Süreçlerin çalıştırılmasını kontrol eden servis yazılımıdır ve geliştirmesi tamamlanan robotik süreç yazılımlarının çalıştırılmasını/koşturulmasını sağlar.  Executer ise adından da anlaşılacağı üzere süreci bir program gibi çalıştıran servistir.

Bu yazımda, süreçlerin çalıştırılmasını sağlayan UiPath Robot servisini tanıyacağız.

UiPath Robot programı bir windows servis uygulamasıdır, yani bir arayüzü bulunmaz. Bilgisayar kapandığında servis de kapanır, bilgisayar açıldığında servis otomatik olarak başlatılır. Orchestrator’a bağlanmadan da çalışabilmekle birlikte tavsiye edilen kullanımı Orchestrator’a bağlanması ve yönetiminin buradan gerçekleşmesidir. Servis kapalı olduğunda Orchestrator, robot bağlantısını kuramaz.

UiPath Robot servisi açıldığında, UiPath.Settings belgesini okur, buradaki bilgilere göre Orchestrator’a bağlanır. Bu bilgilerden en önemli olanlar, Orchestrator URL, Machine Name ve Robot Key bilgisidir.

Robot servisi Orchestrator’a bağlandıktan sonra, kapanmamak üzere(servis durana dek) bir websocket kanalı açar ve sürekli olarak iletişimi bu kanal üzerinden sürdürür. Websocket haberleşmesi, Orchestrator API üzerinden kurulur. Açılan bu kanal üzerinden, servis her 30 saniyede bir bilgi(heartbeat) gönderir. Ve bu yolla Orchestrator, robotun durumundan haberdar olur.

Orchestrator, açılan websocket kanalını, üzerinden robota Start ve Stop komutları göndermek için de kullanır. Start komutu gönderilirken, çalıştırılacak process(süreç) ismi ve versiyon bilgisi de gönderilir. Eğer çalıştırılacak süreç versiyonu, robotun lokalinde mevcut değilse, API üzerinden bu versiyon otomatik olarak indirilir(download edilir). Daha sonra servis, süreci çalıştırmak üzere robot makinesine(servisin kurulu olduğu makine) bağlanacak authentication(kullanıcı adı, şifre) bilgilerini talep eder. Orchestrator, kendi veritabanında mevcut olan(daha önce kaydedilen) bu credentials bilgilerini decrpyt eder ve bu güvenli kanal üzerinden gönderir. UiPath Robot servisi bu credentials bilgileri ile robot makinesi üzerinde bir interaktif oturum(RDP) açar. Interaktif oturum bağlantısı(RDP) açılınca, UiPath Robot, Executer’ı çalıştırır ve Executer’da projenin Main dosyasını çalıştırarak işlemi başlatır.

Robot hakkında daha detaylı bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Created by © Win Young Bilgi ve İletişim Teknolojileri A.Ş, 2020. All rights reserved.